Att måla om inomhus

Det viktiga att komma ihåg när du ska måla om ett rum själv är att resultatet ofta beror på hur bra underarbete du gjort. Genom att inspektera väggarna som ska målas och se till att de är hela och rena kommer slutresultatet att bli så mycket bättre jämfört med om du skippar det steget och börjar måla på direkten. Skulle du känna dig osäker på hur du ska gå till väga kan du anlita en målare att sköta allting, men vill du prova på att göra jobbet själv finns det flera saker du måste tänka på.

Viktigt att tänka på vid inomhusmålning

Precis som när du ska måla utomhus eller bestämmer dig för att måla andra objekt är det viktigt att du planerar noga. Genom att skriva ner allt du behöver för att utföra jobbet minskar risken för att du glömmer bort något. Ett tips på hur du kan börja är att tänka på underarbetet först och vilken utrustning du behöver för det. Skulle det finnas hål eller andra skador på väggen måste dessa lagas och då är det viktigt att du köper materialet till lagningen.

Verktyg du behöver för inomhusmålning

Innan du börjar måla måste du förbereda områdena som ska målas. Ska du rengöra området finns det särskilda rengöringsmedel du bör använda. Andra saker du behöver innan du kan börja måla är skyddsplast, maskeringstejp och möjligtvis en stege ifall du inte har tillgång till ett teleskopskaft. Förutom detta finns det ett antal verktyg du behöver för att lyckas med målandet.

Roller och teleskopskaft – en roller är det bästa verktyget för att snabbt och lätt måla en plan yta. Det finns flera olika typer av rollers som alla ger olika resultat. Rullarna som har längre lugg ger ett grövre mönster och de med kortare ger slätare väggar. Vilken som passar bäst beror alltså på hur du vill att det ska se ut när du målat färdigt. Ett teleskopskaft är helt enkelt en förlängning till din roller. Den gör att du lättare når högst upp på väggen. Det är inte det bästa att använda en stege när du målar inomhus. Har du dock inget annat val än en stege kom då ihåg att börja måla längst upp och neråt.

Penslar – ett annat viktigt verktyg du behöver är ett par penslar. Dessa använder du i områdena som du inte kan komma åt med rollern, till exempel i hörnen och vid listerna. Det rekommenderas att du väljer en pensel i mindre storlek och gärna i högre kvalitet.

Målarfärgen – det allra viktigaste du behöver är självklart målarfärgen. Det finns flera olika märken och prisklasser du kan välja från. Ett tips när du väljer är att jämföra olika färger med varandra för att se vilken som har fått bäst resultat. Väggen du ska måla kan dock avgöra vilken målarfärg som passar bäst. Är du osäker rekommenderas det att du frågar personalen i butiken eller tar kontakt med en målare för att be om hens åsikt. Det är bättre att du tar tid på dig och undersöker alla färger istället för att välja den första bästa du hittar.